Američki predsednici tražili savete od vidovnjaka i astrologa

Abraham Linkoln bio je sklon spiritizmu, Džimi Karter tvrdio kako je vidio NLO, astrolog Džoan Kvigli bila savetnik Rolanda Regana, kome je Džordž Otis prorekao da će biti predsednik. Tražili horoskope i za potpredsedničke kandidate.

U vreme Hladnog rata ključne odluke u Beloj kući donošene su po preporukama astrologa. Abraham Linkoln bio je sklon spiritizmu, a Džimi Karter je tvrdio kako je vidio NLO. Ovo su samo neki od podataka koji svedoče da su u vođenju kako spoljne, tako i unutrašnje politike, stručnjaci za horoskope, vidovnjaci, pa čak i okultisti bili redovni saradnici predsednika Sjedinjenih Američkih Država.

Kako piše portal 2dimenzija, savetnik Ronalda Reagana i njegov čovek od poverenja, Donald Tomas Regan, u memoarima je priznao da ga je iznenadilo kada su mu zaposleni u Beloj kući objasnili kako se predsednikov raspored sastavlja prema astrološkom kalendaru koji izrađuje prijateljica prve dameNensi Regan.

Mada harizmatični predsednik s holivudskom karijerom nikada nije potvrdio ta nagađanja, postoje brojni dokazi koji upućuju na njegovu sklonost prema astrologiji. Neki se izveštaji mogu pronaći i u predsedničkoj biblioteci. Tako su pojedini novinari tvrdili je da neobičan termin guvernerske inauguracije 1967.godine – ponoć i deset minuta, sugerisao upravo astrolog Karol Rigter.

Reganova ljubav prema astrologiji postojala je i pre njegovog ulaska u politički vrh. Budući predsednik SAD bio je veliki prijatelj sa slavnim džetseterskim astrologom Karolom Rigterom. Veliko prijateljstvo među njima spominje i sam Regan u svojoj autobiografiji “Where is the rest of me” (Gde su moji ostaci). Regan je imao običaj da od Rigtera traži savete u trenucima kriza, ili pri određivanju najprikladnijeg datuma za odlazak na hirurške intervencije. On je i odredio 4. mart 1952. godine kao idealan datum za Reganovo i Nensino venčanje. Postoje zapisi kako su 1974. godine kod Reganovih pevač Pet Bon, mag Džordž Otis i grupa prijatelja prizivala duhove. U sred rituala Otis je, verujući kako ga je zaposeo Duh Sveti, u transu pokazao prstom na budućeg predsednika i rekao mu: ”Sine moj, ako nastaviš ispravno slediti moje korake, živećeš u Pensilvanijskoj aveniji na broju 1600”. Proročanstvo se zaista i ostvarilo – Regan se 1981. godine preselio u Belu kuću koja se nalazi upravo na toj adresi.

VEŠTICE NA VLASTI
Godine 1973. Nensi Regan je upoznala Džoan Kvigli, ćerku cenjenog advokata, koja je astrologijom počela da se bavi kad ju je kao tinejdžerku majka odvela u San Francisko kod jedne veštice škotskog porekla. Ona ju je uvela u svet okultnog i proricanja. Kviglijeva je, godinu po prestanku Reganovog predsedničkog mandata, priznala kako je svakodnevno izrađivala vrlo detaljan astrološki izveštaj o tome kada predsednik mora da se suzdrži od izjava i odluka u vezi spoljne politike.

Predsednikov glavni pomoćnik u knjizi “Uzeto za znanje” iz 1988. piše: “Iako nikada nisam upoznao tako često spominjanu Džoan Kvigli, jer mi je gospođa Regan telefonom prosleđivala predviđanja koja je dobijala, ona se pretvorila u jedan od najvažnijih faktora u mome poslu, kao i u pitanjima od nacionalne važnosti. Na stolu sam držao kalendar sa zeleno obojenim dobrim datumima i crveno obojenim lošim datumima, te žutim sumnjivim datumima, kojima se predsednik SAD vodio kada bi morao da otputuje, javno govori ili započne pregovore s nekom spoljnom silom.

PROKLETSTVO NULTE GODINE
Nakon pokušaja atentata na Regana, 30. marta 1981. godine, Nensi je postala potpuno opsednuta astrološkim savetima. Naime, Ronald je osmi u nizu “prokletih” predsednika, koji su počevši od 1840. godine, izabrani u godini koja završava nulom, a koje je zadesilo “prokletstvo nulte godine”. Do takve izborne godine dolazi svakih 20 godina, što se poklapa sa zlokobnom konjukcijom Jupitera i Saturna. Regan je jedini uspeo da preživi svoj mandat – ostali stanovnici Bele kuće su tokom mandata ili preminuli od posledica neke bolesti, ili kao žrtve atentata. Zanimljivo je da je posle ovog datuma, astrolog Džoan Kvigli proglašena za jednog od najvažnijih predsednikovih savetnika. Njeni astrološki saveti imali su veliki uticaj u ključnim poslovima i odnosima Regana i Mihaila Gorbačova tokom Hladnog rata.

NIKSON VEROVAO VIDOVITOJ ŽENI
Profesor Univerziteta u Virginiji, stručnjak za terorizam i službeni istražitelj komisije koja se bavi problematikom napada na Ameriku 11. septembra, Timoti Nafkali, je u Nacionalnom arhivu pronašao snimke razgovora između tadašnjeg predsednika Ričarda Niksona i vidovnjaka Džin DIkson. Razgovor je vođen u Ovalnoj sobi, neposredno posle 19. septembra 1972. godine, kada je palestinski borac ubio nekoliko izraelskih atletičara na Olimpijadi u Minhenu. Ona je upozoravala Niksona i na moguće terorističke napade na Sjedinjene Države, posebno na jevrejske zajednice. Nikson je odmah pozvao savetnika Henrija Kisindžera i naredio mu da oformi antiterorističku grupu koju bi vodili FBI i CIA. Na snimcima se čuje kakoo vidno uzbuđen Nikson govori Kisindžeru: – Teroristi bi mogli nekoga da ubiju, zato moramo imati plan. Zamisli da otmu Isaka Rabina (budućeg izraelskog predsednika, tadašnjeg ambasadora) i da kao uslov za njegovu slobodu traže da pustimo sve crnce iz zatvora u Sjedinjenim Državama! Šta ćemo tada da učinimo? Moramo da imamo rezervni plan!”.

SNAGA BROJA 13
Ovaj broj se vrlo često pojavljuje u simbolici SAD. Na novčanici od jednog dolara pojavljuje se 13 stepenica na piramidi, 13 listova na maslinovoj grančici koja je naslonjena na orla, 13 zvezdica i 13 traka koji predstavljaju 13 osnovnih država. Predsednik FrEnklin D. Ruzvelt pokazivao je iracionalan strah prema broju 13. Prema svedočenju njegove sekretarice Grejs Tuli, predsednik bi je zvao da prisustvuje ručku ili večeri kada bi se slučajno za stolom našlo 13 gostiju.

ASTRALNA KARTA I ZA POTPREDSEDNIKE  
Podizanje velike medijske prašine i brojne polemike izazvala je i izjava poznate ekscentrične “veštice” Sibil Lik. Ona je tvrdila kako je uz pomoć tri astrologa odredila najpogodniji datum za početak predsedničkog mandata bivšeg glumca, a astrolog “Daily News” Džojs Džilson je rekla da su joj predsednikovi pomoćnici platili 1.200 dolara da izradi astralnu kartu za osam kandidata koji su se kandiovali za potpredsednika.

601 Pregleda