Divovska planeta

KAO DESET JUPITERA

„Mislili smo da to nije moguće”.

Naučnici su otkrili divovsku planetu koji kruži oko golemog para ekstremno vrućih zvezda, u okruženju koje se smatralo previše negostoljubivim za formiranje planeta. „Do sada nismo uočili planet koji orbitira oko zvezde koja je više od tri puta masivnija od Sunca”, navodi ESO. Astronomi su snimili planetu nazvanu b Centauri (AB) b koristeći se Vrlo velikim teleskopom koji se nalazi u čileanskoj pustinji. Planetu kruži oko dvostrukog zvezdanog sistema smeštenog u sazvežđu Kentaur.

Ovaj par zvezda ima izuzetno veliku masu i jako je vruć. Emituje velike količine visokoenergetskog ultraljubičastog i rendgenskog zračenja koje ima snažan uticaj na okolni gas, što nikako nije povoljno za nastanak planeta. Astronom Markus Janson sa Univerziteta Stokholm rekao je da ovo otkriće „u potpunosti menja sliku o mogućnosti formiranja planeta oko masivnih zvezda”. „Zvezde tipa B uopšteno se smatraju prilično destruktivnim i opasnim okruženjem, stoga smo do sada smatrali da se oko njih vrlo teško može formirati planeta”, kazao je Janson.

Novootkrivena b Centauri (AB) b je egzoplaneta, planeta izvan našeg Sunčevog sustava, koja je 10 puta masivniji od Jupitera, piše NBC News. Astronomkinja Gayatri Višanat sa Univerziteta Stokholm rekla je u saopštenju za medije da se radi o „vanzemaljskom svetu koji je nastao u okruženju koje je potpuno drugačije od onoga na Zemlji i u našem Sunčevom sistemu”. „To je surovo okruženje, u kojem dominira ekstremna radijacija i gde sve postoji u gigantskim razmerama: zvezde su veće, planeta je veća, udaljenosti su veće”, rekla je Višanat. B Centauri (AB) b orbitrira na velikoj udaljenosti od svojih matičnih zvezda, 100 većoj od udaljenosti između Jupitera i Sunca, što bi mogao biti ključan faktor njenog opstanka. Istraživanje pod nazivom Giant planet imaged orbiting two massive stars objavljeno je u naučnom časopisu Nature.

420 Pregleda