Dreamcatcher

Verujete li u indijanske hvatače snova? Mnogi, doduše, i ne znaju koja je bila njihova prvobitna namena, ali posle ovih priča – želećete ih u svojim spavaćim sobama.

Hvatači snova (deramcatcher) potiču iz plemena američkih Indijanaca. Originalni indijanski hvatač snova bio je krug prečnika oko desetak centimetara, koji se pravio od grančice vrbe, opleten kanapom ili kožom i ukrašen perjem.

Krug simbolizuje dnevno kretanje sunca. Perje simbolizuje “dah života”. Vrsta pera takođe ima značenje – pero sove je tzv. žensko pero i predstavlja mudrost, dok pero orla – muško pero, predstavlja hrabrost.

Danas, kad su hvatači snova postali ukras popularan širom sveta, za ukrašavanje mreže koristi se drugo perje, kao i kristali, perlice, školjke… A njihova “moć” je izbledela.

Naime, hvatači snova pravili su se za bebe – kao “visuljci” koji će im privlačiti pažnju, ali i koji će ih čuvati dok spavaju.

Legenda kaže da je na početku vremena Asibikaashi (Žena pauk) plela hvatače snova za svako novorođenče u plemenu, ali kako se pleme širilo na sve četiri strane sveta postalo joj je sve teže da ih sve pronalazi. Zato su buduće mame, bake, sestre preuzele zadatak pletenja hvatača snova. Čim se beba rodi, dobije na poklon hvatač snova koji se okači iznad njene glave. Preko dana, kada je budna, beba posmatra njihanje hvatača snova, zabavlja se i uči o kretanju vazduha. Kada spava, hvatač snova je štiti od ružnih snova, a čuva one dobre, koje će je voditi u životu..

Kako to radi?

Jedno pleme veruje da se loši snovi upliću u mrežu i s prvim jutarnjim zracima sunca bivaju uništeni, dok se lepi snovi spuštaju do spavača niz perje. Drugo pleme veruje da se lepi snovi “hvataju” u mrežu i čuvaju, dok ružni “cure” kroz rupicu u sredini mreži.

Dve legende o nastanku hvatača snova u suštini govore isto – ideja je odbraniti se od ružnih snova i sačuvati one lepe.

Pauk je tiho pleo svoju mrežu pokraj kreveta bake Nokomis. Svakoga dana Nokomis je posmatrala pauka kako radi, a jednog dana u tome ju je prekinuo njen unuk.

“Nokomsi-iya!” viknuo je gledajući u pauka. Poleteo je prema njemu da ga udari.

“NO-Keegwa,” prošaputala je starica, “nemoj ga povrediti.”

“Nokomis, zašto štitiš pauka?”, pitao je mališan.

Starica se nasmešila, ali nije ništa odgovorila. Kada je dečak otišao, pauk se približio starici da bi joj se zahvalio jer mu je spasila život.

“Mnogo dana si me posmatrala kako pletem i predem svoju mrežu. Divila si se mome trudu. Za uzvrat, pošto si mi spasila život, želim ti nešto dati”, rekao je pauk i vratio se na mrežu.

Uskoro je izašao mesec i obasjao svojim blagim svetlom srebrnastu mrežu koja se blago njihala na prozoru.

“Vidiš li kako pletem? Gledaj i uči, jer svaka mreža zaustavlja ružne snove. Samo lepi snovi mogu proći kroz malenu rupicu u sredini mreže. Ovo je moj poklon tebi. Koristi ga kako bi uvek upamtila lepe snove. Ružni snovi uplešće se u mrežu i neće te povrediti.”

Nekada davno, kada je svet još bio mlad, stari duhovni vođa plemena Lakota je na visokoj planini imao viziju – Iktomi, veliki učitelj mudrosti, pojavio se u obliku pauka.

Iktomi je govorio s njim na svetom jeziku, i dok je govorio, uzeo je vrbin obruč i počeo da plete mrežu.

Govorio je starešini o ciklusima života – o tome kako smo započeli naše živote kao bebe, zatim prešli na detinjstvo i u odraslu dob. Konačno, idemo ka starosti, gde moramo biti zbrinuti poput beba, čime na kraju završavamo svoj životni ciklus.

“Ali, u svakom trenutku života postoje mnoge sile, neke dobre i neke loše. Ako slušate dobre sile, one će vas usmeravati u pravom smeru, ali, ako slušate loše sile, oni će vas povrediti i usmeriti vas u pogrešnom smeru”, istakao je Iktomi. “Postoje mnoge sile i različiti smerovi koji mogu pomoći ili ometati sklad prirode i Velikog Duha i sva njegova učenja.”

Kada je Iktomi završio govor, dao je starešini plemena Lakota mrežu i rekao: “Vidi, mreža je savršeni krug, ali postoji rupa u središtu kruga. Koristi mrežu kako bi pomogao sebi i svojim ljudima da postignete svoje ciljeve i iskoristie ideje, snove i vizije. Ako verujete u Velikog Duha, mreža će uhvatiti i zadržati vaše dobre ideje, a one loše će otići kroz rupicu.”

Starešina plemena Lakota podelio je viziju sa svojim narodom. Sada, Sioux indijanci koriste hvatače snova kao mrežu svog života. Tradicionalno, kače se iznad kreveta ili negde u domu kako bi prosejavala snove i vizije. Dobri snovi se uhvate u mrežu života i postaju deo njega, a zli snovi beže kroz rupicu u centru i više nisu deo njih.

Izvor:
Noizz.rs

345 Pregleda