Maska Vanzemaljaca

Maska “vanzemaljaca” stara 6 000 godina pronađena u Bugarskoj

Na iskopavanjima praistorijskog sela Salt Iama u blizini naselja Provadia na severoistoku Bugarske, arheolozi predvođeni profesorom Vasilijem Nikolovom pronašli su drevnu masku koja liči na sliku vanzemaljca iz naučne fantastike.

Naselje Provadija datira iz 5. milenijuma pre nove ere i smatra se najstarijim gradom u Evropi. Bio je to bogat grad čiji su stanovnici 4000 godina rudarili i prodavali kamenu sol.

Glinena maska za lice datira iz kasnog eneolita – oko 4000. p.

Arheolozi ga smatraju jednim od „bisera u kruni nalaza“ u Slanoj jami. Prednja strana trouglaste maske napravljena je reljefno i viri, a zadnja je malo hrapavija i utisnuta unutra.

Na uglovima vrha maske nalaze se izbočine, verovatno uši. Na izbočinama su rupe – možda da biste mogli uvući konac i nositi masku na licu. Međutim, postoji hipoteza da maska nije bila namenjena licu, već nošenju na grudima, budući da je amulet solarnog kulta i simbol statusa.

Neka područja na maski su polirana, usta nedostaju, ali ispod očiju postoje pruge koje su važne. Kao što su primetili naučnici, među izrezanim osobinama su obrve, nos i eliptične oči, u kojima se oseća snaga i mudrost.

844 Pregleda