Misteriozno “Sandy Island” ostrvo

Misteriozno  “fantomsko ostrvo” Sandy Island u južnom Pacifiku zbunilo  je mnoge stručnjake, jer ono se pojavljuje i nestaje na Google mapama!  Čudan pojas zemlje, poznat kao Sandy Island, bio je enigma već dugi niz godina nakon ..

što je bio uključen na mnoge mape, uključujući Gugl mapu, najmanje jednu deceniju.

Naučnici su bili zbunjeni ne nalazeći ništa osim plavih talasa kada su otišli ​​da pronađu ostrvo – daleko od zemlje koju su očekivali da vide, ostavljajući ih zbunjenim

Pozicionirana između Australije i Nove Kaledonije, tamna mrlja se pojavila na Google Earth-u, naizgled različita od obližnjih ostrva koja bi ukazivala na detalje o kopnu – tako da se enigma nastavila.

Pomenuto ostrvo je prvi put objavljeno u “Karti otkrića u južnom Pacifiku“ kapetana Džejmsa Kuka britanskog istraživača još davne 1776. Tačno sto godina kasnije u gostionici 1876. brod koji je lovio i hvatao kitove takođe je prijavio da je video ostrvo. Ovo se posledično odrazilo na nekoliko mapa iz 19. veka u Engleskoj i Nemačkoj. Ponovo je primećeno 1895. godine, a veruje se da je ostrvo dugačko 24 kilometra i široko 5 kilometara piše express

Uprkos tome što su primećeni preko mapa i morskih karata, naučnici su se uputili u to područje, ne nalazeći ništa osim plavih morskih talasa – što je daleko od prvobitnih očekivanja. 26. novembra 2012. Gugl je uklonio takozvano Peščano ostrvo sa svoje usluge Gugl mape, ali su “istraživači” google mape se prisećaju da su primetili nešto iz satelitskog prikaza morskog dna piše miror

Misterija ovog ostrva je zapravo razotkrivena 22. novembra 2012. – samo četiri dana pre nego što je uklonjena sa Gugl mapa – kada su australijski naučnici na R/V Southern Surveior-u “neotkrili” ostrvo, ne nalazeći ništa osim mora.

Naučnici su se uputili u to područje i zabeležili dubine okeana na više od 1.310 metara – što je daleko od zemlje koju su očekivali – što sugeriše da nema šanse da se nešto krije ispod vode što bi ranije bilo vidljivo.

Marija Seton, sa Univerziteta u Sidneju, rekla je za AFP: “Želeli smo da to proverimo jer su navigacione karte na brodu pokazale dubinu vode od 1.400 metara u toj oblasti to je veoma duboko.

“Nalazi se na Google Earth-u i drugim mapama, pa smo otišli ​​da proverimo i nije bilo ostrva. Zaista smo zbunjeni, prilično je bizarno.! Kako se našao na mapama? Jednostavno ne znamo.”

Nema zvaničnog objašnjenja zašto je nekoliko godina viđeno Peščano ostrvo, ali vodeća teorija je da je ostrvo možda bilo plutajući ostaci potopljenog vulkana ili obalne subaeralne erupcije.

Na kraju da dodamo da možete videti šta je ostalo od Sandi Islanda preko koordinata 19,22°S 159,93°E

Izvor: zanimljivostidana.com

293 Pregleda