Piramide u Kini

Egipatske piramide impresioniraju prosečnog čoveka svojom starošćcu, grandioznošću, svrhom i brojem. I to su prve iluzije kojih se moramo rešiti.

Egipatske piramide nisu najstarije na Planeti. Niti su najvece. Nisu nikada bile “grobnice faraona”. Čak nisu ni najbrojnije.

U dokazivanju ovih teza zaputićemo se prvo na Daleki istok. U središnjoj kineskoj provinciji Shensi nalazi se preko stotinu gigantskih piramida potpuno nepoznatih široj svetskoj javnosti. Reč je o zabranjenoj zoni oko grada Xian.

Preko 100 piramida se nalazi u široj okolini grada Xian u središnjoj Kini

Prva vest o postojanju gigantskih piramida u Kini se pojavila u lokalnom američkom dnevnom listu “Rocky Mountain News” i datirana je 31.03.1947. Pukovnik američke vojske Maurice Shehan, u to vreme direktor daleko-istočnog sektora avio kompanije Trans-World Airlines, je bio autor teksta. Uz tekst je priložio fotografiju koju je 1945. snimio američki pilot tokom II svetskog rata u doba kada su kineske vlasti odobravale slobodni prelet američkim avionima. Analizom fotografije ustanovljeno je da je piramida visoka blizu 350 metara čime je dvostruko premašila najvišu piramidu u Egiptu. Kasnije će se, među arheolozima, ova piramida nazvati “Bela piramida”.

“Bela piramida” u Kini, sa 350 metara je najviša piramida na Planeti

Ova vest je ubrzo zaboravljena. Desetak godina kasnije, 1957., kratkotrajno joj je život dao mali članak u američkom Life Magazinu, u kome je rečeno da je fotografiju napravio američki pilot-dobrovoljac koji je prevozio zalihe za kinesku armiju preko Himalaja. On je tada i snimio ovu piramidu oko 100 km jugozapadno od grada Xian.

Trebalo je proći gotovo pola veka da bi kineske vlasti dozvolile pristup prvom Evropljaninu u njihovu zabranjenu zonu. Austrijanac Hartwig Hausdorf dva puta posećuje Kinu 1994. Rezultat su dve knjige na nemačkom: “Bela piramida” i “Sateliti Bogova”.

Tokom prve posete, u aprilu 1994., Hausdorf je imao priliku da vidi šest piramida u blizini grada Xian. Na povratku u Kinu, u avgustu iste godine, Hausdorf je snimao video kamerom  oblast (18 minuta) i na snimcima je uspeo prebrojati preko 100 piramida!

Neke od piramida su u prilično ruiniranom stanju. Uglavnom su građene od tvrde gline. Lokalno stanovništvo je oštetilo neke od njih koristeći ih kao građu za svoje kuće. U razgovoru sa kineskim arheologom Xia Nai, Hausdorf je uspio doći do zvaničnog stava kineskih vlasti. Vlada ne dozvoljava nikakva istraživanja, a zvaničan je stav da će tek buduće generacije vršiti proučavanja. Međutim, Kineska vlada je naredila zasađivanje brzorastućih četinara koji su već prekrili veći deo piramida. Za dvadesetak godina ovde će biti guste šume tako da će na upit o piramidama moći odgovoriti protupitanjem: “Koje piramide? Zar ne vidite da je reč o brdima sa šumom.”

Prva referenca u kojima se pominju piramide je vezana za dva australijska trgovca iz 1912. godine. Oni su u razgovoru sa budističkim sveštenikom, saznali da se ove piramide prvi put pominju u pisanim dokumentima starim pet hiljada godina i već tada se označavaju kao “veoma stare”.

Preko stotinu piramida u središnjoj kineskoj provinciji Shensi se brižljivo skrivaju od svetske javnosti.

Austrijanac Hausdorf je imao velike poteškoće da bi dobio dozvolu da doputuje u Shensi provinciju. Nije mu bilo dozvoljeno arheološko iskopavanje, a nakon što je objavio snimke sa svog putovanja kineske vlasti nisu više dozvolile nijednom strancu posetu ovom regionu.

Čak, štaviše, u blizini lokacije Bele piramide, podigli su lansirnu rampu za svoj svemirski program i time zvanično proglasili tu zonu vojno zaštićenom i nedodirljivom.

Lokacije kineskih piramide su proglašene nedodirljivim za strance. Mnoge su oštećene erozijom i od strane lokalnog stanovništva.

Arhitektura piramida sliči onima u Centralnoj Americi sa poravnatim vrhom; na nekima od njih se mogu videti ostaci hramova na vrhu. Ove fotografije kineskih piramida zaraslih u rastinje me podsećaju na piramide Maja koje se mogu sretati u džunglama Guatemale, Meksika i Hondurasa na svojim putovanjima.

Kineska piramida sa planski zasađenom šumom

U objasnjenju porekla i starosti ovih piramida treba se osloniti na pronađene artifakte i hijeroglife u njihovoj blizini i na njihovim zidovima. Prema tri postojeca izvora (pomenute knjige Hausdorfa, zatim knjige bečkog autora Peter Krassa iz 1974. i 1984. koji je i ko-autor knjige “Sateliti Bogova”, te tekstova Australijanca dr Hurtaka) u okolini piramida postoje grobovi sa kosturima. Reč je o čudnim humanoidnim bićima sa velikim glavama i nesrazmerno malim telima od metar i dvadeset visine. U grobnicama je pronađeno stotine kamenih diskova sa nepoznatim hijeroglifima. Pokušaj prevođenja je dao objasnjenje da je reč o udesu kosmičke letelice pre 12 000 godina.

Preko stotinu piramida je smešteno u oblasti od 2000 kvadratnih kilometara. Visina im je u proseku od 25-100 metara.

Bez obzira sto aktuelna kineska vlast skriva informacije o postojanju drevnih piramida, te što širenje znanja nije u interesu elita na Planeti, neke stvari se ne mogu sakriti. Niti od pogleda sa Zemlje, niti od pogleda iz orbite.

 Satelitski snimak dodatnih kineskih piramida u planinskoj oblasti Qin Chuan Plains pokazuje nekoliko većih i niz manjih piramida koje su nešto drugačije od onih koje je fotografisao Hausdorf.

2.049 Pregleda