Vatrena kugla osvetlila nebo iznad Hrvatske

Hrvatski astronomski savez saopštio je da sjajni meteor, koji je u subotu uveče osvetlio nebo iznad Hrvatske, nije neuobičajena pojava, kretao se paralelno sa obalom srednje Dalmacije i ne isključuju mogućnost da će ovakvih pojava biti još.

Ovu nebesku pojavu zabeležile su kamere Hrvatske meteorske mreže, a Hrvatski astronomski savez je dobio i mnoge dojave od građana o proletu vatrene kugle negde iznad srednje Dalmacije, prenela je Hina.

Gledano sa Zvezdanog sela Mosor, vatrena kugla bila je sjajna poput mladog Meseca, dok je sa 270 kilometara udaljenog Jankovca njen sjaj bio značajno manji.

Rezultati obrade snimaka objašnjavaju da je pojava izazvana sporadičnim meteoroidom asteroidnog porekla, koji je svoj svetli let započeo na 91,8 kilometara visine nad tlom uz ulaznu brzinu od 20,6 kilometara u sekundi. Posle leta od 6,8 sekundi meteor je prestao da svetli na visini od 40,4 kilometara pri brzini od oko pet kilometara u sekundi, što ukazuje na to da nije preostalo ništa od izvornog materijala, dakle nema nikakvih mogućih meteorita, saopštio je Hrvatski astronomski savez, prenela je Hina.

Putanja meteora je bila paralelna s obalom srednje Dalmacije, tako da bi čak i da je nešto meteorita preostalo vrlo verovatno završilo u more.

Ovakve pojave nisu neuobičajene, i očekujemo da će tokom letnjih meseci biti još ovakvih dojava, kažu iz ovog saveza.

Izvor: www.espreso.co.rs

793 Pregleda