Hermetizam

Davno, neznano kad, uputi se glasnik bogova Hermes, poklon noseći ka svetu koji mi nazivamo našim. Po ko zna koji put nosio je znanje bogova na dar. Cilj puta je bio plodna dolina Nila. U osvit civilizacije, Hermes je stigao pod imenom Tot, noseći teško breme božanskog znanja namenjeno onima koji ga žele, i koji su spremni da se s’njime nose.

Alhemija, je ime ove nauke predodređene da bude tajna. Nekoliko legendi prožima istoriju Tajne Nauke, govoreći o mogućnostima pretvaranja olova u zlato, pravljenju eliksira mladosti i konačno večnog života. Ali da počnemo redom. Neophodno je zbog daljeg razumevanja teksta, naročito za čitaoce koji se tek susreću sa ovom temom objasniti poreklo reči alhemija. U mnogim neozbiljnim, ali i onim malo ozbiljnim novinama koje eksploatišu ovu temu nastanak reči vezuju za arape i njihovu tradiciju, a neki autori reč KEMT koja je uz arapski dodatak AL osnova kovanice prevodi se kao crn ili taman pa alhemija dobija ime crne ili tamne nauke – magije.

Ovo naravno nije tačno jer je KEMT najstarije ime za Egipat, a nastalo je prostim opisom izleda onoga što je tada Egipat bio – crna dolina koja je živela od izlivanja Nila koji je ujedno i davao boju od koje je nastalo ime. KEMT, prelazi u KIMIA a dodavanjem arapskog AL dobijamo AL-KIMIA – Alhemija što znači umeće Egipta. Prvi zapisi o ovom umeću, ili kakao su je Europski adepti zvali Velikoj Veštini, odnosno velikoj umetnosti su upravo egipatske knjige o Hermesu, ili kako je u Egiptu poznatiji, TOTU. Pretpostavlja se da ima četrdeset dve knjige koje su osnov ovog znanja. Naravno da je ovde navedeni TOT – HERMES po kome je cela nauka dobila ime HERMETIKA isti svim astrolozima dobro poznati MERKUR. TOT, HERMES, ili MERKUR, bez obzira na ime je ličnost, ili biće, ili nije bitno kako ga ko klasifikuje i naziva, od koga smo mi kao rasa i civilizacija primili znanje kojim raspolažemo.

Deo tog sveukupnog znanja – nauke koja je merodavna i nadležna za sve procese i dešavanja na planeti i svemu onome što čini život na istoj je upravo ASTROLOGIJA. Astrološko i svo drugo „Hermetičko znanje“ je poklon našoj vrsti i civilizaciji. Astrologija je integralni deo hermetizma, alhemije, može se reći i magije, Jevreji će naravno reći Kabale ( kabala je u prevodu „predaja za posvećene“). Astrologija je orudje za rad svakog alhemičara, uputstvo kada i koje elemente prirode upotrebiti u radu. U astrologiji tačnije u horoskopu sadržana je kompletna simbolika makro i mikro kosmosa. Ovo svakako nije jedini sistem koji sadrži sva znanja o svetu i vremenu.

To su čak i obične karte za igru. Četiri boje su četiri elementa ili godišnja doba, 52 karte je broj nedelja u godini , 365 poena je broj dana u godini i naravno džoker za prestupne godine. Slično je i sa šahom koji takodje nije samo igra. Alhemija, naravno i astrologija, tarot i sve ono što je sadržano u ezoteričnim znanjima služi se jezikom simbola odnosno znakova. Ezoteriska tradicija ovo vezuje za Adamov izlazak iz Raja.

Tom prilikom je Adam sa sobom poneo „KNJIGU ZNAKOVA“, iz sasvim praktičnog razloga, da ovlada elementima i nevidljivim stravima. Ovde se vidi sličnost sa Egipatskom tradicijom, a i sa tradicijama drugih starih kultura. To je ličnost u osnovi i nastanku vrste, rase civilizacije koja svom potomstvu ostavlja u nasledje znanje o mogućnosti upravljanja svetom oko sebe (elementima i nevidljivim stvarima). Sve ove okolnosti ukazuju na svrhu i čoveka i hermetičkih veština koje su mu date. Tokom vekova su mistici širom planete pokušavali da dosegnu vrh ovog znanja, ali i bilo je dosta onih koji su na drevne mudrosti kidisali ne bi li ih zloupotrebili.

Poznata je stvar da su agenti trećeg Rajha stigli čak do Kine i nudili pozamašne svote novca za otkup tekstova i knjiga starih alhemičara. U cilju prikupljanja znanja slali su ekspedicije na Tibet, koji mnogi smatraju najmoćnijim duhovnim mestom ovog vremena. O ovome postoji i film, ”7 Godina na Tibetu”, sa Bred Pitom u glavnoj ulozi. U filu se naravno ne spominje alhemija, mada svi koju su upućeni u temu znaju svrhu njegovog putovanja.

Dakle SUNCE–otac, MESEC-majka,COITUS-KONJUKCIJA označava spajanje, prirodnim redom dalje, kompletan simbolizam je isti samo je u alhemiji daleko širi, kao što je i širi i njen cilj. Astrologije je sistem predviđanja, odgovora na pitanje tipa da ili ne (horarna), traženje najpovoljnijeg trenutka za otpočinjanje neke akcije, posla i slično (elekciona), a alhemija je put velikog dela, kamena mudrosti ili filosofskog kamena, nazvanog arapski eliksir mudrosti – pa pošto ima mogućnost da podmladi, i elisir mladosti. Eliksir na arapskom znači kamen. Sufi učenje, specifični oblik islamskog misticizma, zasnovan na učenju koje se prenosi inicijacijom, što je dobro poznata osobina svih hermetičkih učenja. Tot, Hermes, Merkur, i ko još u ovom redu fali? Simbol je jedinstveni, samo je ime drugačije, ovaj put to je IDRIZ- orijentalni ekvivalent Hermesu. Stari lisac zadužen za prenos znanja.

Marljivo su Arapi proučavali nešto preživelih spisa aleksandriske biblioteke, prevodili Ptolomeja, ali i upijali znanja koja su stizala sa istočnih granica Persije, Baktrije i Horzema. Naravno da se radi o indiskom uticaju. I danas u Indiji postoji takozvani tadžik obrazac čarta, a reč tadžik je vezana za etničke grupe islamske veroispovesti. Uzajamni arapsko-indiski uticaji su više nego jasni. Takođe je veoma izražena veza arapske, persiske i grčke astrologije. Dorotej iz Sidona je do nas došao zahvaljujući arapskom prevodu iz osmog veka, koji je u stvari prevod persiske verzije iz tećeg veka. U ovom delu nalaze se osnove tehnike kasnije po Arapima nazvane “arapske tačke”, ali o njima kasnije.

Preuzimajući znanja I teret hermetizma dodavali su ponešto svoje semitske kulture i folklornog nasleđa. Ovu tradiciju dele sa srodnim semitskim narodima: Jevrejima i Asircima. Tradicija je obogaćena obradom bogatog nasleđa prethodnih autora, među kojima su i Aristotel i Platon. Arapska kultura bezrezervno je bila otvorena stranim uticajima. Univerziteti u Kajrunu, Azaru, Kordobi I Bagdadu paralelno izučavaju medicinu, filozofiju, magiju, alhemiju i astrologiju. Osnivanje sufi reda zvanično se pripisuje Muhamedu, međutim mistici tvrde da red datira od Adama, i čini jedinu pravu tradiciju alhemije. Cilj sufija je postati savršen čovek, što je ekvivalent alhemiskom pojmu adepta.

Upravo je arapska reč eliksir, ono za čime su čeznuli mnogi evropski duhovni tragaoci koji su svoj cilj nazivali kamenom mudrosti, što u bukvalnom prevodu reč eliksir i znači. Šeik Sabahudin Suharvardi u svojim delima opisuje ove tehnike i daje kao prioritet ideju poništavanja vremena (nalik Fulkanelijevom objašnjenju privilegovanog položaja alhemičara u odnosu na vreme i prostor). Ovde ne mogu da zaobiđem a da ne kažem da je i Ja´Afir Abu-Musa, poznatiji kao Geber, bio alhemičar pa tek onda neko ko je dodavanjem muškog člana arapske gramatike al (al-geber) toliko poznat svima nama. Njemu se pripisuje 500 hermetičkih dela, a da je bio i astrolog to je naravno potpuno nezaobilazno.

Zašto je bitno pomijati Arape. Južna Španija, dugo pod vašću Arapa, bila je česta destinacija evropljana u potrazi za znanjem. Među njima je bio i čuveni Nikolas Flamal. Po legendi, jedan od posvećenih koji je stigao do krajnjeg cilja, kamena mudrosti, filozofskog kamena, ili najpravilnije Velikog Dela. Njemu se pripisuje i besmrtnost. Pol Lukas francuski lekar poznat po putovanjima orijentom u svojoj knjizi „Putovanje po Levantu“ opisuje susret koji se odigrao u Turskoj u derviškom manastiru. Tu je upoznao Uzbeka sarog oko sto godina koji je tri godine pre njihovog susreta, u istočnoj Indiji sreo Nikolasa Flamala i njegovu ženu Parnel. Pol Lukas je ovo putovanje obavio izmedju 1699 i 1705 godine, a Flamal je rodjen 1330 godine.

Bitan deo astroloških proračuna je Fortuna, nematerjalna tačka koja je ustvari odnos Sunca i Meseca projektovan od ascedenta. Potpuno je jasno da su za ovu tehniku neophodni tačni podaci rodjenja, što istovremeno pokazuje koliko je astrologija bila raširena u arapskom svetu. Osim standardnih pitanja kao što su ljubav, brak, imovina i novac, arapske tačke služile su za egzaktna izračunavanja prilikom alhemiskih operacija, šta više to im je bila primarna namena. Transmutacija metala nije svakodnevna pojava pa da bude tumačena samo planetama. Uostalom za kratkog ljudskog života retko se mogu iznaći idealne konfiguracije aspekata, pa su odnosi planeta pretočeni u arapske tačke, apoloženi na zodijačkom krugu imali vrlo praktičnu namenu prilikom alhemiskih operacija.

Kompleksni postupak pretvaranja olova u zlato sahtevao je mnogo sofisticiranije i preciznije tehnike, a nematerjalne tačke su jedna od njih. Svakako sam kamen jeste Saturn, božansko znanje jeste Jupiter, energija jeste Mars, i da bi to funkcionisalo i ostatak planeta mora da sarađuje. Bez Saturna nema transmutacije i ne može se doći do alhemiskog velikog dela. E tu imamo jedan paradoks. Bazil Valentin u opisu alhemiskih tehnika navodi tako zvani „SATURNOV REŽIM“, pod kojim se veština može izučiti za 12 sati a postupak velikog dela dovesti do savršenstva za 8 dana. Po drugim opisima Velikog dela bilo je potrebno minimum 18 meseci i to ako se počne u idealnim uslovima. Mnogi su godinama ponavljali postupak a da nisu odmakli od početka. A sa druge strane taj isti Saturn koji uvek čeka, oteže i kasni, pa i u tranzitu se ispolji tek kad prodje stepen na kome egzaktno dotiće planetu preko koje prelazi, u nekom režimu drastično ubrzava stvari. Ima li to Gospodar karme dvostruke standarde, ili mi ipak ne znamo sve o preplitanju uticaja makro i mikrokosmosa, univerzuma i čoveka.

Ima li Saturn ličnu volju da nekoga celog života drži u stagnaciji a nekome omogući sve za samo 8 dana. Alhemija osim pretvaranja olova u zlato zahteva i ličnu trensmutaciju alhemičara. Naravno da je moralni aspekt izuzetno naglašen. Kako Satrun tako i druge planete aktivno učestvuju u pravljenju velikog dela, i ne samo velikog dela vec i kompletnog univerzuma i života u njemu. Zodijak, planete, aspekti i stepeni su okvir svega onoga što se može desiti i nastati. U ovnome je sadržana i rasporedjena kompletna sibolika sveta u kome živimo. Astrologija je jezik hermetizma. U razgovoru koji su vodili Žak Beržije i legendarni alhemičar Fulkaneli,( autor „Misterija Katedrala“ i „Filozofskog Prebivališta“) izneto je jasno upozorenje da nauka lišena moralnosti može biti veoma opasna.U slučaju alhemije odnosi se na polje sile koje se stvara usled experimenta transmutcije.

Fulkaneli upozorava da geometriski raspored do u krajnost čistih materijala dovoljan je da osnobodi atomske sile bez korišćenja elektriciteta i drugih tehničih pomagala. Asocira li ovo na nešto veoma poznato? Pravilan geometrijski raspored? Naravno, još kada ga predstavimo stepenima, pa najočigledniji je 90 stepeni – kvadrat, i eto sibolike. Kvadrat je aspekt Mrsa, Mars je simbol energije, ako ga stavimo u kvadrat sa Uranom kakvo osnobadjanje energije možemo dobiti?

U svakom ozbiljnom udžbeniku piše, i svi vi koji makar poznajete astrologiju znate na šta mislim. Manipulacija elementima dovodi do transmutacije olova u zlato, ali dovodi i do niza drugih transmutacija – preobražaja energija i njenih dejstava. Može li se upravljati zvezdama? Alhemija i astrologija kažu da može. Dovoljno je na pravi način ispunjavati astrološku simboliku zadatu u natalnom horoskopu i to je već korak ka „upravljanju“ zvezdama. Tajna alhemije je da postoji način da se materija i energija manipulišu da proizvedu ono što bi savremena nauka nazvala poljem sile. To polje deluje na posmatrača i stavlja ga u privilegovan položaj prema univerzumu.

Sa te privilegovane pozicije, ima uvid u stvarnosti koje nam na prvom mestu vreme, prostor materija i energija skrivaju. To je ono što se naziva velikim delom. kamen mudrosti je metafora a pravljenje zlata je praktična mogućnost primene. Najvažnija je transmutacija alhemičara. Kronos, Saturn, toliko sam ga puta pomenuo ali moram i sada. On Gospodari vremenom, materijom, a samim tim i prostorom. Dakle jedino on može dati privilegiju polju sile u odnosu na vreme i prostor, i tu privilegiju usmeriti na eksperimentatora. Time i alhemičar postaje deo velikog dela. Naravno za svaki pokušaj da se ostvari veliko delo u davna vremena radjeni su precizni astrološki proračuni,nešto nalik elekcionoj astrologiji. Današnja alhemija, ako se uopšte može tako nazvati zbir je neproverenih formula spajanja elemenata i experimenti se ponavljaju u nedogled, a sve u svemu počinje da liči na savremenu hemiju.

Zainteresovani se vrlo lakom pretragom interneta mogu uveriti u ovo. Lišena je elementa astrologije, kao što je i astrologija očišćena od alhemije i svedena na puko gatanje u velikoj većini slučajeva. Medjutim ove dve discipline su usko vezane i ne mogu jedna bez druge. Nebrojeno se puta mogu spojiti dva potrebna elementa u laboratoriji alhemičara, pa iako su oni pravi, do rezultata se neće doći ukoliko se na nebu ne spoje u povoljan aspekt planete koje vladaju tim elementima. Ovde je najuočljiviji osnovni zakon hermetizma – kako gore tako i dole. Sve u Univerzumu mora biti u harmoniji i tek je onda moguć napredak.

Sama tehnika i tehnologija lišena duhovnosti i moralnog aspekta ne može dati rezultat. Evropska, dakle nama najbliža – najrazumljivija tradicija alhemije i astrologije ostavila nam je veliko nasledje za izučavanje. Dobar deo toga je preuzet iz Jevrejskih izvora kao što je i knjiga Abrahama Jevrejina po kojoj je vać pomenuti Flamal i došao do Velikog dela. Engleski red «ZLATNA ZORA», svima dobro poznata po Alisteru Krouliju i pored svega negativnog dao je svoj doprinos ezoteriskoj misli u evropi. Osnivač reda McGregor Maders preveo je i objavio knjigu Svete magije Avramelina Mudraca, (u originalu objavljena 1456 godine). 1898 S.L. London. Evropska tradicija astrologije – alhemije poznaje takodje rad sa elementima, mineralima, bojama i biljkama. Do nas je stiglo učenje o 360 «poglavara koji okružuju zemlju». U pitanju su planetarne inteligencije, svaka vezana za pojedinačni stepen zodijaka. Takodje tu su i 72 inteligencije zone Merkura. Poznato je da se Merkur vezuje za broj 72, tačnije taj broj se kao uglovni aspekt povezuje se simbolikom ove planete.

Pomoću svih ovih elemenata astrolog – hermetista na posve drugačijem nivou komunicira sa svojim okruženjem. Pojačavanjem ili smanjivanjem dejstva planeta moguće je uticati na natalni horoskop. Ovo isto važii i za nadolazeće tranzite, progresije i drekcije. Opasni tranziti se mogu ublažiti adekvatnim ispunjavanjem simbolike planeta. Ukoliko se pri teškim tranzitima, a to su najčešće tranziti Saturna, ispuni nekoliko njegovih simbolika, potrošiće se nagativna energija i ublažiti neželjena dejstva. Dovoljno iskusan praktičar posle izvesnog vremena počinje da shvata mehanizme funkcionisanja univerzuma, kroz simboliku zvezda i planeta uči jedan nov i bogatiji jezik, koji poznaje nove mogućnosti. I danas poneko u ovome svetu pali atanor (alhemisku peć), u potrazi za Velikim Delom. Ova potraga stara koliko i sama civilizacija zahteva da duhovni putnik između svih staza prođe i onom koja ga vodi do srca astroloških tajni.

Izvor: astrozmaj.com

1.112 Pregleda