Najveće svetske misterije koje nikada nisu rešene

Postoji nekoliko izuzetno poznatih misterija, koje već vekovima muče i najveće umove. Evo o kojim misterijama je reč.

“Izgubljeni grad”, kako ga mnogi nazivaju, u sebi sadrži na hiljade kuća, grobova, dvoraca i svetilišta, kao i pozorište koje može da primi 3 hiljade ljudi. Činjenica je da je Petra magičan grad sagrađen u steni, koji izgleda kao destinacija iz bajke, ali je i njegov nastanak jedan od najvažnijih nerazašnjenih misterija sveta. Veruje se kako je grad izgrađen u 1. veku pre nove ere i da dan danas krije mnoge misterije.

Stounhendž, Engleska

Stounhendž je prekriven mnogim mitovima i legendama. Veruje se da je sagrađen u vremenu između 4. i 3. veka pre nove ere, ali niko ne zna na koji način ni šta tačno predstavlja. Iako o njemu postoji mnogo teorija, on je još uvek na listi nerešenih misterija.

Keopsova piramida u Gizi, Egipat

Jedino svetsko čudo antičkog sveta koje postoji i danas, zapravo je velika grobnica. Stručnjaci veruju kako je završena 2540. godine pre nove ere, a piramida se smatra najvišom građevinom napravljenom isključivo ljudskom snagom, bez moderne tehnologije. Piramide u Gizi (i druge dve, ne samo Keopsova) i dan danas se smatraju misterijama, jer niko nije uspeo da objasni kako su ljudi mogli da slože ovakve masivne blokove koji uspešno odolevaju zubu vremena.

Izgubljeni grad Atlantida

Prvi je ovaj grad spomenuo Platon, kao ostrvo na kojem živi neverovatno napredna civilizacija. Prema legendi, veruje se kako je Atlantida postojala sve dok je nije razorila prirodna katastrofa, poput zemljotresa ili poplave. Veruje se da je nakon toga postala podvodno kraljevstvo koje štite sirene, a na pitanje da li i gde se nalazio ovaj grad, nikad nismo dobili odgovor, iako je neko vreme i Jadran bio smatran domom Atlantide.

Kraljevstvo Inka

Moćno carstvo Inka i dalje je jedna od najvećih misterija, a ono je postojalo između 1200. i 1535. u Južnoj Americi. Njihov moderan i glavni grad nalazio se na vrhu teško dostupne planine, a danas je poznat kao Maču Pikču. Grad je za to vreme bio poseban, s obzirom na sistem navodnjavanja i kanale, a kreacija grada kao i nestanak cele civilizacije i dalje su obavijeni velom tajne.

Bermudski trougao

Bermudski trougao “smatra se odgovornim” za nestanak mnogih brodova i aviona, a veruje se da je ta brojka danas narasla na 140, u kojima je ukupno bilo 1.400 putnika. Mnogi ovde veruju u natprirodna objašnjenja. Naučnici do sad nisu ponudili nikakve konkretne odgovore osim priče o jakim magnetskim talasima na tom području, koji vreme promene u sekundi. U svakom slučaju, bermudski trougao jedna je od najpoznatijih nerešenih misterija.

Izvor: https://www.b92.net/

300 Pregleda