Ulaz u pakao

Mračne i hladne priče o zamku Houska: OVDE SE NALAZI ULAZ U PAKAO

Dvorac Houska je Češki dvorac , nalazi se na litici obavijen mračnim mitovima i legendama. Prvobitno je izgrađen u 13. veku, između 1253. i 1278. godine, za vreme vladavine Otokara II Češke. Sagrađen je u ranogotičkom stilu i najbolje je očuvan dvorac s početka 13. veka u Češkoj te vladavina „zlatnog i gvozdenog kralja“ Premisl Otakara II. Pored ovoga, smatra se da je to jedno od najukletijih mesta na Zemlji.

Houska dvorac je sagradio Premisl Otakar II kao izvanredan kraljevski dvorac, ali je ubrzo prodan plemićkoj porodici, koja je nastavila da ga poseduje do posle Prvog svjetskog rata.

Legenda kaže da je jedini razlog za izgradnju ovog zamka bio zatvaranje ulaza u pakao! Kaže se da se ispod zamka nalazi jama bez dna ispunjena demonima. 1930-ih su nacisti sprovodili eksperimente u zamku okultne sorte.

Godinama kasnije nakon njegove obnove, otkriveni su kosturi nekoliko nacističkih oficira. Oko zamka se vidi mnogo različitih vrsta duhova, uključujući džinovskog buldoga, žabu čoveka, ženu u staroj haljini i najstrašnijeg od svih, crnog konja bez glave.

Dvorac Houska izgleda poput bilo kog drugog običnog srednjovjekovnog zamka, ali pomnijim uvidom može se primetiti nekoliko neobičnih karakteristika. Prvo, mnogi prozori zamka su zapravo lažni, napravljeni su od staklenih ploča iza kojih se kriju čvrsti zidovi.

Drugo, zamak nema utvrđenja, nema izvor vode, nema kuhinju, a godinama nakon što je izgrađen nema stanara. To jasno govori da dvorac Houska nije izgrađen kao zaštitno svetilište ili prebivalište.

Položaj zamka je takođe neobičan. Nalazi se u zabačenom području okruženom gustim šumama, močvarama i planinama od peščara. Lokacija nema stratešku vrednost i ne nalazi se u blizini nijedne trgovačke rute.

Mnogi se pitaju zašto je dvorac Houska sagrađen na tako čudnom položaju i na čudan način. Vekovne legende možda će moći da odgovore na to pitanje.
Prema narodnom predanju, dvorac Houska izgrađen je preko velike rupe u zemlji koja je bila poznata kao Vrata u pakao. Priča se da je rupa bila toliko duboka da joj niko nije mogao vidjeti dno.

Legenda kaže da su poluživotna, poluljudska bića noću puzala iz jame, a ona crnokrila stvorenja napadala su lokalno stanovništvo i odvlačila ih dole u rupu. Žrtve bi jednostavno nestale da se više nikada ne vrate.

Dvorac Houska sagrađen je da služi kao zaštita od pukotine na stijeni, gdje je trebalo da se otvori pakao. Navodno ga čuva užasni crni monah bez lica.

Vjeruje se da je zamak izgrađen samo da bi se u njemu zadržalo zlo. Mjesto dvorca je izabrano zbog toga. Mnogi pretpostavljaju da je kapela zamka posebno sagrađena direktno nad misterioznom jamom bez dna kako bi zapečatila zlo i spriječila demonska stvorenja da uđu u naš svijet.

Ali čak i danas, preko sedamsto godina nakon što je jama zapečaćena, posjetioci i dalje tvrde da noću čuju grebanje stvorenja koja pokušavaju da se provuku do površine. Drugi tvrde da čuju hor vriske koji se čuje ispod teškog poda.

Najpoznatija priča koja potiče iz legendi o zamku Houska je ona o osuđeniku. Kada je gradnja zamka započela, kaže se da su svi zatvorenici u selu koji su bili osuđeni na vješala dobili pomilovanja ako pristanu da ih konopcem spuste u jamu bez dna i da im onda kažu šta su vidjeli. Nije ni čudo, svi zatvorenici su se složili.

Spustili su prvog čoveka u jarak i nakon nekoliko sekundi je nestao u mraku. Začas su začuli očajnički plač. Počeo je vrištati od užasa i molio je da ga povuku natrag.

Odmah su počeli da ga izvlače. Kada je zatvorenik, koji je bio mladić, povučen natrag na površinu, izgledao je kao da je u nekoliko sekundi koliko je bio u jami ostario decenijama. Očigledno mu je kosa postala bijela i izuzetno je naboran. Još je vrištao kad su ga izvukli na površinu. To što je doživio u mraku bio je toliko uznemiren da je poslat u ludnicu, gdje je umro dva dana kasnije iz nepoznatih uzroka.

Prema legendama, i dalje se može čuti grebanje krilatih bića koja pokušavaju da se probiju do površine, viđeni su fantomi kako šetaju praznim dvoranama zamka, a nacisti su posebno izabrali dvorac Houska kako bi iskoristili paklene moći za njih.

Tajanstveni, magični, prokleti ili pakleni. Mnogo je imena koja opisuju ovaj radoznali zamak. Iako nije jedan od najvećih ili najljepših dvoraca u Češkoj, bez ogromnih parkova ili najstarijih kapela, dvorac Houska postao je omiljeno odredište mnogih avanturista i putnika.

Dvorac Houska nalazi se u istočnom dijelu Kokorin šume, 47 km sjeverno od Praga i oko 15 km od Bezdeza, još jednog drevnog kultnog zamka srednje Evrope. Ovu lokaciju možete posjetiti tokom tura sa krstarenjem košer rijekom do dragulja srednje Evrope!

502 Pregleda